Zdrava hrana - TerraVita Split
Trgovina zdrave hrane
TerraVita
Split
Obrt za trgovinu

Tržnica Sućidar,
Vinkovačka 4

tel: 021 745 171

terravita.split@gmail.com
mahunarke i žitarice
čajevi i ljekovito bilje
ulja, mlijeka, sokovi, napitci
suho voce i sjemenke
med i ostali pčelinji proizvodi
začini
keksi, vafli, slastice, deserti
ljekoviti proizvodi i nadopune prehrani
kozmetika i eterična ulja
Mahunarke i žitarice
crvena leća
Leća

Postoji više razloga zbog kojih leća spada među najpopularnije mahunarke. Jedan od njih je svakako jednostavnost pripremanja te pregršt hranjivih tvari koje je čine namirnicom visoke energetske vrijednosti. Tome najviše pridonosi velika zastupljenost vitamina B koji u kombinaciji s ugljikohidratima, mineralima i željezom leću svrstava u poželjne namirnice za ljude izložene fizičkim aktivnostima. Nedostatak nekih vrsta bjelančevina nadoknađuje se kombinacijom leće i raznih žitarica kod pripremanja obroka.

U ponudi imamo tri vrste leće u rinfuzi, smeđu, zelenu i crvenu.
Grah

Grah je kao i leća vrlo zastupljena mahunarka u prehrani na ovim prostorima. Obilje bjelančevina glavna je karakteristika ove namirnice dok se manjak aminokiselina kompenzira kombiniranjem graha sa žitaricama. Od kada je u 16. stoljeću donesen iz Amerike zbog svog je neutralnog okusa stekao ugled namirnice pogodne za razne kombinacije u pripremanju pri čemu rado daje priliku brojnim začinima da se istaknu punoćom ukusa. Na policama ga nalazimo tokom cijele godine, a naročito je popularan među vegetarijancima.

U ponudi naše trgovine također je u rinfuzi te od velikog broja vrsta graha nudimo bijeli, šareni, azuki grah, mungo grah i azuki u limenci BIO.
grah
grašak s mrkvom
Grašak

Kao i većina povrća nutritivno je najvrijedniji u svježem izdanju, ali i osušen zadržava neke elemente neophodne našem organizmu. Osnovne karakteristike su mu bogatstvo ugljikohidrata, proteina te raznih vitamina. Zastupljenost pojedinih vitamina ovisi o tome koristimo li ga u svježem ili sušenom obliku. Treba izdvojiti vitamin C kojeg nam svježi grašak osigurava i do 50% dnevnih potreba. Suhi grašak bogat je vitaminom B1. Na policama ga nalazimo kao popularne polovice, u staklenkama i limenkama.

Terravita nudi grašak polovice i suhi grašak polovice u rinfuzi te staklenke čistog graška i u kombinaciji s mrkvom.
Slanutak

Još jedna od drevnih mahunarki koju nalazimo širom zemaljske kugle. Naročito često se koristi u Indiji i mediteranskim zemljama pa tako i u našoj. Ova u punom smislu riječi zdrava namirnica velike energetske vrijednosti sadrži obilje proteina, ugljikohidrata, raznih za organizam vrijednih minerala (mangan, fosfor, magnezij, kalcij) i vitamina B kompleksa. Prodaje se većinom osušen ili konzerviran, a možemo ga naći tokom cijele godine. Samo rijetko može ga se naći i smljevenog u brašno. Konzumiranjem slanutka reguliraju se mnoge životno važne funkcije od kojih možemo istaknuti krvni tlak, rad srca, štitne žlijezde i utjecaj na koštano tkivo.

Nudimo ga u rinfuzi i u staklenkama s oznakom BIO uzgoja.
slanutak
sojini odresci
Soja

Iako se u Kini i ostalim djelovima istočne Azije uzgaja već tisućljećima nama Europljanima postaje poznata tek u 18 stoljeću. Do danas je zbog svog sastava stekla ugled najpopularnijeg biljnog nadomjestka za meso. Proteini kojima obiluje vrijednosno su jednaki onima životinjskog porijekla pa samo jedna šalica ove mahunarke osigurava čovjekovu dnevnu potrebu za tim uz vodu najvažnijim tvarima u našim tijelima. Kada se svemu tome pribroje vitamini i razni nama za život neophodni elementi (kalij, natrij, željezo) postaje jasno zašto iskoristivost soje nema biljnu konkurenciju.

Kod nas možete pronaći: sojine komadiće, ljuskice, odreske te fašir smjesu (sve u rinfuzi), mlijeko i vrhnje za kuhanje, sojine napitke s čokoladom i vanilijom te sojine deserte u tri različita okusa.
Riža

Iako potječe iz Azije i tamo je jedna od osnovnih prehrabenih namirnica rižu su s jednakim zadovoljstvom u svoje jelovnike uvrstili narodi širom svijeta. Ni jedna poznata žitarica nije othranila toliko naraštaja ljudi pa ne čudi što joj na dalekom istoku daju vjerski i mitološki značaj. Eurpoljani u riži uživaju već više od 2000 godina, ali se značajniji početak uzgoja vezuje uz 8 stoljeće. Epitet energetski najvrijednije žitarice riži osigurava obilje ugljikohidrata (škrob) te vitamina i minerala. Sve te osobine naročito su izražene kod smeđe ili integralne riže koja zbog klice i ovojnice sadržava četiri puta više magnezija, vlakana i svih vitamina B skupine.

Nudimo: riža basmati, riža crvena BIO, prirodna okruglo zrno, rižine pahuljice bez šećera (sve u rinfuzi), riža integ. org., rižin slad BIO, miso rižin BIO, tjesteninu BIO GF, rižino mlijeko.
riža paraboiled organska
bulgur organski
Pšenica

O ovoj za nas uz kukuruz najvažnijoj žitarici ne treba trošiti previše riječi jer o njoj i njenom značaju u našoj prehrani znamo gotovo sve. Postojbina pšenice smješta se u područje jugozapadne Azije odakle se njen uzgoj proširio cijelim svijetom. Iako je u obliku kaše često koristimo kao gotovu namirnicu poznatija je kao sirovina za dobivanje brašna od kojeg pripremamo proizvode najčešće zastupljene na našim stolovima, a to su kruh, razne vrste tjestenina te osobito nam dragi kolači i slastice. Naročito su s nutricionističkog gledišta vrijedni cjeloviti proizvodi od pšeničnog zrna (ljuska, jezgra, klica) kao što su mekinje, pahuljice i u vegetarijanskim krugovima popularni cous cous i bulgur.

Nudimo: pšenica BIO, pšenične pahuljice, razne vrste brašna, cous cous (sve u rinfuzi) te razne vrste tjestenina i bulgur organica BIO
Kukuruz

I dan danas je pitanje da li je Columbo više zadužio tadašnje čovječanstvo otkrićem Amerike ili što je s putovanja u Europu krajem 15. stoljeća donio kukuruz. Ta se žitarica vrlo brzo rangirala u sam vrh čovjeku neophodnih prehrabenih namirnica i u svjetskim razmjerima zauzela drugo mjesto odmah iza riže. Glavni sastojak kukuruza je škrob te ga ta činjenica svrstava među najvažnije energetske izvore u ljudskoj prehrani. Kao i kod većine žitarica nutritivna kvaliteta kukuruza mijenja se s vrstom obrade, a najbolje ga je konzumirati u što prirodnijem obliku. Ipak neke nas nove spoznaje uče da i konzerviran uslijed zagrijavanja postaje još aktivniji oksidans. Poznata je i ljekovitost osušene kukuruzne svile s pozitivnim učincima na mokraćne putove i organizam uopće.

Kukuruz u našem dućanu nalazimo u zrnu (popularni kokičar), kao krupicu s BIO oznakom, kukuruzno brašno, čaj od kukuruzne svile te kao vafle s kukuruzom.
kukuruz kokičar
lan mljeveni organski
Lan

Ova je industrijska biljka pravi prvak po raznovrsnosti u načinima na koji se koristi. Osim kao ljekovita prehrambena namirnica lan je do danas zadržao svoje mjesto u tekstilnoj industriji, a zanimljivo zvuči podatak da se u Europi od ulja prvo koristilo baš laneno. Kad govorimo o primjeni lana u prehrani naglasak je na njegovim sjemenkama. Kemijski gledano dominiraju masti, ugljikohidrati i bjelančevine, ali i udio vitamina (tiamin, riboflavin), minerala (magnezij, bakar, mangan) i dijetalnih vlakana nije zanemariv. Značaj omega-3 masnih kiselina koje također nalazimo u sastavu lana vrlo je dobro poznat po svojim pozitivnim učincima na krvožilni sustav, srce i krvni tlak. Blagotvorni učinak na cijeli taj sklop lan postiže smanjenjem kolesterola u krvi.

Nudimo svježi i tamni lan u rinfuzi, mljeveni organica BIO, ulje laneno hladno prešano.
Zob

Kroz povijest je zob iz temelja promijenila osnovnu namjenu. U početku žitarica koja se koristila kao jedna od glavnih prehrabenih namirnica danas je poznatija kao stočna hrana. Ako pogledamo detaljnije i osvrnemo se na ljekovitost konzumiranja zobi lako je primjetiti da je ona neopravdano izgubila svoj značajni udio u ljudskoj prehrani. Nemasna kao što jest i s velikim udjelom dijetalnih vlakana blagotvorno djeluje na krvožilni sustav, održavanje razine šećera u krvi te pomaže u suzbijanju razvoja raznih infekcija. Ovaj kratki osvrt ne ostavlja prostora za nabrajanje svih korisnih efekata koje konzumacija zobi ima na zdravlje ljudi ali je neupitno da kao izvor ugljikohidrata zob daje snagu i izdržljivost.

Proizvodi od zobi dostupni u našoj trgovini: zob neoljuštena, zobena kaša, zobene pahuljice (sve u rinfuzi), zobeno vrhnje i mlijeko.
zob
brašno od pira
Pir

Kao i većina do sada spomenutih žitarica i Pir ili kako su ga stari hrvati zvali krupnik potječe iz Azije. U Europu stiže relativno nedavno i u početku se najviše uzgaja u planinskim predjelima srednjo europskih zemalja. Njegova kombinacija bjelančevina, mineralnih soli, vitamina i dijetalnih vlakana u prehrani djeluje osvježavajuće istovremeno jačajući organizam u borbi s anemijom, menopauzom, osteoporozom i osobito sa stresom, najvećom pošasti današnjice. Rado ga se koristi i u dijetalnim programima zbog obilja vlakana. Kada je u obliku zrna najčešće ga se konzumira pripremanjem ukusnih variva a na policama ga nalazimo i kao brašno ili tjesteninu.

Nudimo pir u zrnu organica BIO, brašno od pira organica BIO te zrno u rinfuzi.
članci i komentari

Split
Facebook - Terravita

© copyright TerraVita sitemap
foto-galerija

2014.